/ ПП "Врачански Блакна"
Мониторинг на лалугеровата колония на територията на Природен парк “Врачански Балкан” извършиха учени към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и експерти от Дирекция на парка.

Започват организираните излети из Врачанския балкан

Проверката е направена в местността „Смильовица“. На терен са установени и картирани повече от 88 дупки на лалугери. По първоначални данни колонията на вида е в добро състояние и площта й се увеличава. Интересен факт е че повечето лалугерови домове са разположени в или непосредствено до стари, но функциониращи мравуняци.

Проверката
ПП "Врачански Блакна"

В основата на мравуняците са открити дупки не само на лалугери, но и на полевки. „Изглежда гризачите и мравките съжителстват мирно. Вероятно мравуняците осигуряват прикритие, по-рохка почва и погледно място и затова основата им е предпочитана за изкопаване на убежища“, коментираха от ПП „Врачански Балкан“.

Излюпиха се първите бели лешоядчета във Врачанския Балкан

Освен младия учен Мария Николаева, която основно се занимава с проследяването на лалугеровата колония, на терен е била и гл. ас. д- р Вера Антонова, която е експерт по мравки. 

Тя е установила наличието на поне 6 вида мравки от родовете Formica, Lasius и Tapinoma. Член на екипа е бил и доц. д-р Ясен Мутафчиев.
ПП "Врачански Блакна"