/ ThinkStock/Getty Images
Активизират се телефонните измамници, алармират видински криминалисти. Отново е в ход схемата с полицейски сюжет - „Оказване на съдействие на органите на МВР за залавяне на измамници”
 
Не давайте пари, поискани в телефонен разговор, под какъвто и да било предлог
 
Дядо от Видин даде злато и пари на телефонни измамници

От началото на годината във Видин са регистрирани общо шест телефонни измами, две от тях са извършени през последните дни. Жертвите - три жени и трима мъже, възрастни жители на областния град, били въведени в заблуждение по добилата популярност схема с полицейски сюжет - оказване на съдействие на органите на МВР за залавяне на измамници.

Отново напомняме, че полицията не търси финансово съдействие от гражданите при провеждане на операции за залавяне на престъпници.

Обект на измами стават хора от третата възраст, които няма с кого да се консултират в критични ситуации. При тях, способността за разпознаване на опасна ситуация намалява с възрастта, поведението им е по-лесно предсказуемо, емоциите са силни и трудно се овладяват.

Стремежът да окажат помощ на полицията стига до наивност, от която умело се възползват измамниците и ловко спекулират с доверчивостта им.  Надяваме се, деца и внуци да говорят на тази тема с по-възрастните си роднини, като им напомнят какви действия трябва да предприемат в случай на опит да бъдат измамени по телефона.

Пак излъгаха пенсионер

Служителите на ОД на МВР-Видин за пореден път апелират към жителите на града и региона: Никога не давайте пари, поискани в телефонни разговори, под какъвто и да било предлог. Периодично, телефонните измамници се активизират.

Те са находчиви и изобретателни, възможно е да променят сюжета на измамата. Бъдете внимателни. Не се доверявайте на получено телефонно обаждане с искане на пари. Незабавно прекъснете разговора. Запазете спокойствие, говорете с близките си, обадете се в полицията!