Сдружение на общини ще стопанисва геопарк
Сдружение на общини ще стопанисва геопарк / Любомир Веселинов

Сдружение за развитие на Северозапада бе учредено в град Белоградчик. Негови съучередители са представители на ръководствата на общините Белоградчик, Димово и Ружинци. Сдружение на общини и други юридически и физически лица е за осъществяване на дейност с нестопанска цел.

Най-важната цел е да извърши всички необходими правни и фактически действия за установяването и управлението на Геопарк на територията на общините членки, както и за номинацията и включването му в Европейската мрежа от геопаркове и поддържането на последния съобразно национални и международни нормативни изисквания.

Предмет на основна дейност на Сдружението е създаването на условия за природосъобразно устойчиво туристическо, социално и икономическо развитие на Северозападния регион, установяването и функционирането на Геопарк, разработване, кандидатстване и реализация на програми и проекти и влагане на собствени и привлечени средства за постигане на целите на сдружението. Специално внимание трябва да се отдели на работата за директно финансиране по програми към Европейската комисия.

Според кмета на община Белоградчик Борис Николов, «Геопаркът ще спомогне за развитието на Северозападния регион като атрактивна туристическа дестинация на национално и международно ниво и ще го популяризира пред българските и чуждестранните инвеститори, които да спомогнат за премахване на безработицата и повишаване качеството на живот на местното население».