празник Антимово
празник Антимово / Община Видин
Международният фолклорен фестивал „Гергьовден” се провежда за девети път във видинското село Антимово. По традиция с шествие, начело с Градския духов оркестър, към двора на църквата „Св. Георги Победоносец” се отправиха гости и жители на селото. Там бе отслужена заупокойна молитва от отец Ставри и поднесени венци и цветя пред военните паметници. Сред хората, дошли да почетат паметта на загиналите воини бяха народният представител д-р Цветан Топчиев, заместник-кметът на Видин Венци Пасков, председателят на Областен и Общински съвет на БСП Димитър Велков, кметът на Оштрел, Бор – Сърбия Драгослав Станкулович. 
       

празник Антимово
Община Видин

Венци Пасков се обърна към присъстващите на събитието с приветствие, като ги поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков.
„За пореден път традицията ни събира заедно, за да покажем уважението и любовта си към фолклорното богатство и споделим един от най-почитаните християнски празници - Гергьовден. Пожелавам на участниците и гостите да се радват на прекрасната атмосфера на фестивала и да запазят чудесни впечатления!” – каза Пасков.

празник Антимово
Община Видин

С пускането на два бели гълъба - символ на мира, бе отбелязано началото на антимовския фестивал. Тази година общо 36 състава с над 550 самодейци участват в проявата, която се провежда на 5 и 6 май. Във фестивала се включват фолклорни групи от общините Видин, Брегово, Ново село, Лом, както и от съседните страни Румъния и Сърбия. Ангел Ангелов, станал известен със своя „Юнашки тиган“, приготви хайдушки кебап по стара българска традиция. Посетителите имаха възможност да опитат също и вкусни местни гозби.

празник Антимово
Община Видин

За първи път тази година се провежда конкурс „Мис Фестивал”. Общият брой на записалите се да участват в него кандидатки е  32 - от 6-годишна възраст до 24 години. Всеки състав има право да излъчи по две представителки, които да дефилират, а комисия ще определи победителките. Предвидено бе и надиграване на българска ръченица.
       
Деветото издание на фестивала се организира от кметството и читалище „Развитие 1926“, с. Антимово и със съдействието на Община Видин.