Полицаи демонстрираха уменията си на водачи на кучетаи
Полицаи демонстрираха уменията си на водачи на кучетаи / Пресцентър МВР

Победителите от Десетия национален преглед за водачи на служебни кучета с международно участие бяха тържествено наградени в базата на Главна дирекция „Национална полиция" в гр. Берковица. Организатор на проявата е „Спортна асоциация-МВР", Главна дирекция „Национална полиция". Съгласно регламента участниците се състезаваха 3 дисциплини - „универсално куче", „откриване на взривни вещества" и „откриване на наркотични вещества".

Българските състезатели от системата на МВР са отборите на Главна дирекция „Гранична полиция", дирекция „Жандармерия", на Областните дирекции на МВР и на Специализирания отряд за борба с тероризма. В състезанието взеха участие представители от Агенция „Митници" към МФ, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, гости от Румъния.
В дисциплината „водачи и универсални служебни кучета" на първо място се класира Цанко Петров Петров от ОД МВР Варна със служебно куче Инго с резултат от 284 точки. Второто място зае Атанас Божидаров Христов от РДГП Смолян с куче Брош и резултат от 274 точки, трето място - Николай Паскалев Паскалев със служебно куче Акса от ОД МВР Силистра и резултат от 246 точки.

В дисциплината „откриване на наркотични вещества" първо място спечели представител на Република Румъния Кристиян Тилихои с куче Джеф и резултат от 383 точки, второ - служител на ОД МВР Стара Загора Кирил Стефанов Колев с куче Карлос и резултат от 379 точки и трето място - Петре Юнга от Република Румъния с куче Микас и резултат от 372 точки.

В дисциплината „откриване на взривни вещества" победител е Кирил Василев Николов от СДВР с куче Юли и резултат от 346 т. Второ място - Наско Любенов Талев от ОД МВР Пловдив със служебно куче Рико и 343 точки и трето място - Мартин Ангелов Ангелов от РДГП Русе със служебно куче Норд и резултат от 336.
Генералният секретар на Спортната асоциация на МВР комисар Иван Младенов връчи плакет за участие на гостуващия отбор от Република Румъния и приветства участниците.

Полицаи демонстрираха уменията си на водачи на кучетаи
netinfo

Началник отдел „Охранителна полиция" Станислав Теофилов в Главна дирекция „Национална Полиция" сподели, че по време на прегледа са показани по-добри качества на кучетата, по-добра връзка между тях и водачите и че форматът на състезанието си увеличава с включването на нови състезатели.
530 са служебни животни са в рамките на структурите на МВР. Основните породи, които подпомагат полицейските служители в тяхната дейност, са от породите белгийска овчарка - малиноа и немска овчарка.

На тържествата церемония по награждаването присъстваха началник отдел „Охранителна полиция" Станислав Теофилов в ГД „НП", генералният секретар на Спортната асоциация на МВР комисар Иван Младенов, Д-р Илия Вълчев - началник сектор "Кинология и племенно дело" към ГДНП, началникът на отдел „Охранителна полиция" в ОД МВР Монтана комисар Валери Димитров, началникът на Зонално Жандармерийско управление-Монтана Илиян Кънчев, гости от Руската федерация и Република Румъния, зам.-кметът на община Берковица Радослав Найденов и спонсори.