Подменят икони, изографисани от известен български творец?
Подменят икони, изографисани от известен български творец? / http://cultour.org

„Притеснени сме от действията на Видинската митрополия да подмени иконите, рисувани от академик Стефан Иванов за църквата „Свети Георги Победоносец" във Вършец," заяви председателя на дружеството на художниците „Тенец" Дончо Планински.

Академик Иванов е сред най-изявените българи от началото на век. Той е роден във вършечкото село Долна Бела Речка на 25 ноември, 1875 година. Завършва рисувалното училище, днешната художествена академия в София в класа на професор Иван Мърквичка. Стефан Иванов е първият академик художник, твори в жанровете портрет, голо тяло и иконопис. Нарисувал е стенописите на софийските църкви „Света Петка" и „Свети Седмочисленици", както и на храм-паметник Свети Александър Невски.

„Осемте икони, така наречения царски ред, в църквата „Свети Георги Победоносец" във Вършец са изографисани от академик Стефан Иванов. Две от тях сега са свалени и подпрени на земята, уточни Планински. На тяхно място са поставени икони Свети Георги Победоносец и на Йоан Рилски Чудотворец, изографисани от сестрите монахини в Клисурския манастир."
„Пред храма Свети Георги във Вършец има поставена каменна пометна плоча на името на академик Стефан Иванов. Иконите, които той е направил за родния си край и за тази църква са национално богатство", допълни Планински.

Имам уверението на местния свещеник Петко Балджиев, че нито една от иконите няма да напусне храма, заяви Иван Лазаров - кмет на община Вършец.