Областният управител уведомява Вицепремиера за проектите в областта
Областният управител уведомява Вицепремиера за проектите в областта / netinfo

За приоритетните проекти в Област Враца беше уведомена Меглена Плугчиева вицепремиер на България от областния управител д-р Антонио Георгиев. Той изпрати писмо, в което информира г-жа Плугчиева за стратегическите намерения в развитието на областта и се надява на нейната ценна подкрепа в реализирането им.

Става въпрос за проекти в няколко сфери. В инфраструктурата – изграждане на трета лента на пътя Враца – Борован – Мизия – Оряхово в участъка Мизия-Оряхово и изграждане на 6 и половина-километров околовръстен път при Враца – път 1 Е-79, модернизация на инфраструктурата и целия облик на речното пристанище в Оряхово.

В сферата на екологията и ВиК инфраструктурата – изграждане на пречиствателни станции и канализационни мрежи в населените места и реализиране на Интегрирания проект за водния цикъл на Враца.

В сферата на околната среда – доизграждане на защитна дига в землището на Козлодуй, отвеждащ колектор и канализация на ромския квартал на Оряхово, изграждане на трансграничен туристически-информационен център в местността „Есперанто” и Българо-румънски екологичен център за изследване и обучение в биоразнообразието по поречието на Дунав, подобряване на образователнвата инфраструктура на ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Селановци.

В сферата на образованието – създаване на Висше учебно заведение и/или разкриване на филиали на Университети. Акцент в проектите е Трансграничното сътрудничество, по което област Враца е една от 9-те области, включени като избираеми по Оперативна програма за ТГС България-Румъния 2007-2013 година. По нея първият проект ще бъде за социално-икономическото състояние и развитие на стойност 2 милиона евро.