/ Дарик Враца
Калин Каменов
101974
Калин Каменов
Емил Иванов
  • Калин Каменов
  • Емил Иванов
Операцията по източване и извозване на 110 тона серовъглерод, съхраняван повече от 20 години край Враца започва в понеделник, 15 юли.

Чакат специализираните цистерни за серовъглерода до 15 юли

Това бе обявено на нарочна пресконференция, организирана от областния управител Малина Николова, с участието на кмета на Враца Калин Камено, собственикът на „Камибо“ Станислав Попов, членовете на Междуведомствената комисия, която извършва проверки на веществото, начело с председателят й Георги Караиванов, управителя на фирма „Балкан  ресурс“, която ще изнесе веществото и всички заинтересовани институции.

Протестиращи нахлуха в РИОСВ-Враца

По-рано днес е проведена среща, в която са разгледани детайлно всички стъпки по операцията. В неделя, на място във фирма „Камибо“ планът ще бъде разигран, за да е сигурно, че на 15-и, когато започне самата операция, всичко ще върви гладко и без изненади. „Движим се по график“, обяви управителят на Балкан ресурс Емил Иванов.

Среща серовъглерод

„Изпълнихме обещанието си от миналия петък - този да представим плана за действие“, каза и кметът Калин Каменов. Той обясни, че служителите на БКС вече а разчистили терена, за да се осигури достъп на специализираните цистерни.

Не е ясно дали фирма „Балкан ресурс“ има акредитация за извозването на серовъглерода от Враца

По думите му, когато започне операцията в периметъра, определен от полицията, няма да се допуска работа на никакви електронни устройства, в това число мобилни телефони и дронове, за да няма статично електричество. Придвижването на цистерните извън града ще бъде съпроводено от полицейски коли.

Извозват сероводорода от Враца до месец

Ако няма прекъсване, заради неподходящи метеорологични условия, операцията трябва да завърши следващия петък. В последствие ще бъде разработен и план за утилизирането и на водата, в която е съхраняван серовъглерода.

Среща серовъглерод

По време на операцията, информация важна за населението ще бъде съобщавана своевременно.