Пресконференцията
Пресконференцията / Дарик Враца
До средата на юли трябва да започне извозването на серовъглерода от цистерните край Враца. Това стана ясно по време на специална пресконференция за напредъка по случая със съхранението и изнасянето на опасния химикал, инициирана от областния управител Малина Николова. Участваха и кмета на Враца, директора на РИОСВ, собственика на фирма „Камибо“, директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца, експерти. Бе решено до края на следващата седмица да бъде представен плана за действие.
 
Намирането на цистерните всъщност е причина процесът да се бави. Съоръженията, които отговарят на всички технологични изисквания за безопасност, са намерени в Холандия. Фирма” Балкан ресурс” ще бъде посредник на извозването и ще ги предостави до 15 юли. Така според собственика на „Камибо“ Станислав Попов отпада необходимостта от документ за лиценз на фирма ”Балкан ресурс ”, тъй като те ще играят роля на посредник. Екоинспекцията ще провери акредитацията на фирмата, която ще извършва самото транспортиране.

На терен край цистерните със серовъглерода вече е разположена цялата необходима техника за осъществяване на изпомпването, като утре ще се направят тестове, обясни още Станислав Попов, като добави, че ще бъдат спазени всички изисквания за безопасност.

Кметът Калин Каменов бе категоричен, че без един план за действие на всички институции извозването няма да започне. ”С популизъм и плакати серовъглеродът няма да бъде извозен от града. Трябват действия и информация. Още следващата седмица настоявам за такъв план и той да бъде предоставен от” Балкан ресурс” на всички заети в преместването. Такава бе позицията и на областният управител малина Николова.
 
Бе обяснено, че пълненето на цистерните ще се извършва в сутрешните и вечерни часове, а при извозването му ще трябва да се осигури безопасен периметър. За целта може да стигне до спиране на производства, дори и на жп-транспорта. Още в понеделник ще бъде сформиран специален екип за действие, с участието на представители на полицията и противопожарна безопасност.

Да се изисква от ”Балкан ресурс” и РИОСВ по-ранен срок за процедурите, за да е ясен сценарият на действие, уточни Малина Николова и потвърди, че тази операция се извършва със специалното знание и контрол на МОСВ.

Трудността произтича от факта, че досега такава операция за извозване не е правена и няма аналог за действие. Известна доза успокоение внесе Николай Димитров, директор на РДПБЗН, който обясни, че има личен опит със серовъглерода, тъй като 17 години е работил в  „Химко”. В понеделник ще сформирам екип – ако подготовката ни е добра и техниката не откаже, ако няма течове, ще се справим. Очакваме да пристигнат цистерните или контейнерите, ще проверим дали водачите имат необходимата квалификация. Все пак имам умерена доза тревожност”.

Ще бъде осигурен и екип на ЦСМП, със специално медицинско оборудване.
„Изискваме план за общи действие при операция, която крие доза риск“, заяви Малина Николова, като допълни, че го очакват до 12 юли.