Силвия Врачовска
Силвия Врачовска / Дарик Враца
За трета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца се включва в Световната нощ на книгата. Инициативата е посветена на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. На 22 април /събота/ от 18:30 до 23:00 часа в залите на библиотеката може да участвате в забавни игри с интересни награди, 2 уъркшопа, среща с автор. Програмата започва в 18:30 часа с танц „Нощ под звездите“ на балетно студио „Арт” към Народно читалище „Развитие -1869” – Враца. Момичетата ще танцуват по музика от мюзикъла „Ла Ла Ленд”, който беше безспорният  фаворит на тазгодишните „Оскар”-и и спечели награди в шест от категориите. 
Веднага след това ще представен авторът Момчил Николов и книгата му „Последната територия”.

„От 19 ч. „Нощ в библиотеката” продължава с уъркшоп  - „Направи си корица на книга”. Тази работилница е насочена към малките ни читатели и ще се проведе в Детски отдел на библиотеката. Художничка-доброволец ще им помогне да се изразят с рисуване и съм сигурна, че резултатът ще е много добър.

За вече порасналите почитатели на книгите сме подготвили специална игра „Търсачи на книги”, която ще представлява истинска „мозъчна атака”. Ще ги провокираме чрез асоциации или кратки ревюта на сюжета да познават едни от любимите си заглавия. Ще решават кръстословици, ще свързват автори с произведенията им и ще събират точки, с които ще изберем победителите.
Забелязали ли сте, че винаги, когато четем книги правим паралел между себе си и героите от страниците. Често се случва обаче да се припознаваме с тях, затова сме подготвили и втория уъркшоп „Кой литературен герой си?“. С помощта на онлайн, въпроси всеки от гостите на „Нощ в библиотеката”, ще може да разкрие чий литературен двойник може да стане.
Когато говорим за книги и изкуство, няма как да пропуснем киното и последните филми, които радват врачанската публика. Съвместно с кино „Метропол”, Регионална библиотека „Христо Ботев” ще подари на всички гости на „Нощ в библиотеката” прожекция на филма „Летовници”. Това е една страхотна комедия, която дава своята дефиниция за щастие.

„Екипът ни работи по украсата на фоайето и последните детайли по организацията. Обещаваме една незабравима вечер. Затова вземете със себе си книга и любим човек и елате да се запознаем, да споделяме, да се забавляваме, да научаваме…
Защото всичко се променя, когато четем!“, коментира в ефира на Дарик директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Специален гост на  „Нощ в библиотеката”, тази събота е Момчил Николов. Той е от авторите, които рядко се показват в медийното пространство и предпочитат да работят уединено. Резултатът от това ново уединяване е вече налице. Пет години след трилогията "Кръглата риба" той се завръща с нов роман, изграден върху амбициозни и нестандартни идеи. „Последната територия“ се разгръща на цели 700 страници. Историята е вдъхновена от проучванията на Карл Юнг, започва в Ню Йорк, развива се в Барселона, а основната тема са сънищата, тънките граници между реалното и свръхреалното, къде приключва и започва действителността. Критиците определят този роман като лабиринт на няколко нива. На всяко едно от тях научаваш нещо, което ще ти помогне да подредиш пъзела на сюжета и да придобиеш представа за цялостната картина. Едно от тези нива е днешна Барселона, където се засичат пътищата на трима странника - двама мъже и едно момиче. Картина, татуировка и грациозна статуя носят лицето на една и съща жена – Богинята. Всеки един от тях я е виждал в съня си.

„Нищо не ми е познато. Всеки метър ми носи нова информация, която не мога да подредя. Не зная къде е мястото й, всичко се трупа едно върху друго, моменти фотографии на непознат град.”
Авторът започва ловко да разплита мистерията. В средата писателят вкарва в действието един инвалид без ръце и крака, който в същото време е професионален психиатър. Неговата способност пък е да нахлува в Последната територия, онази на сънищата, където може да въздейства на психично болни хора.