Намаляват нерегламентираните сметища
Намаляват нерегламентираните сметища / Областна администрация Враца

44 броя нерегламентирани сметища в 28 населени места от област Враца са закрити и рекултивирани. В сравнение през 2012г, те са били 28 на брой.

Това стана ясно от доклада за изпълнение на поставените стратегически цели в Областната стратегия за опазване на околната среда, изнесен на заседание на членовете на Областната комисия за опазване на околната среда.

На заседанието, ръководено от заместник областния управител Иван Даков, присъстваха Христо Христов, директор Дирекция „Контол и превантивна дейност" в РИОСВ - Враца, Галина Евденова, началник на Регионален инспекторат по образованието, представители от ДПП „Врачански Балкан" и общините Мездра, Бяла Слатина, Роман, Оряхово, Враца и Мизия.
Все още са проблем земеделските стопанства, разположени в регулацията на населени места, чиито торохранилища не отговарят на изискванията на законодателството.
Повишаване ефективността на превантивния и санкциониращ контрол при вторично замърсяване на санирани площи и предотвратяване създаването на нови нерегламентирани сметища.

Реализирани са различни екологични инициативи и информационни кампании за повишаване на информираността и екологичното съзнание на населението и повишаване на гражданската ангажираност. Активен принос имат общините, ДПП „Врачански Балкан" и РИОСВ. Също така и участие в Национална кампания „Да изчистим България за един ден!" През 2013 г. участие са взели 18 826 доброволци. Най-добре са се представили общините Враца, Мездра, Мизия и Оряхово.

Подобрила се е и организацията по събиране, транспортиране и обезвреждане на видовете отпадъци. Пунктовете за събиране на негодни за употреба батерии, акумулатори и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване на територията на областта са 22 бр.
Относно качествения състав на водоприемниците в областта се забелязва тенденция към задържане и подобряване на състоянието им.

Централизираното водоснабдяване обхваща почти 100% от населението. В общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Криводол се изпълняват интегрирани инвестиционни проекти във водния сектор. Различни проекти се изпълняват в общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол Мездра, Мизия и Роман.

Решен е проблемът със замърсяване на повърхностни и подземни води от дейността на млекопреработващи предприятия в област Враца - имат работещи пречиствателни станции за отпадъчни води или заустват водите в каналицационните системи на населените места.
Обезопасяването и ликвидирането на съществуващите на територията на областта стари складове /депа/ с негодни и с изтекъл срок на годност растително защитни препарати, се извършват със ежегодни проверки от Междуведомствена комисия назначена от областния управител на област Враца инж. Венцислав Василев.