На Зарезан в с.Бела Рада
На Зарезан в с.Бела Рада / Община Видин

В общоселско тържество отбелязаха днес в Бела Рада, видинско Трифон Зарезан. Гости на празника бяха кметът на Община Видин Герго Гергов и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.

На Зарезан в с.Бела Рада
netinfo

Веселието започна още от сутринта с музика и кръшни хора в центъра на селото. Кметицата на Бела Рада Верка Монова посрещна гостите с бъклица вино и питка. Според обичая шествие от площада потегли към дома на Стария Трифон - Вълчо Димитров, където бе извършен ритуалът „зарязване". За нов Цар на лозята тази година бе избран Никола Цеков.

На Зарезан в с.Бела Рада
netinfo

В близкото минало Бела Рада се слави като един от най-добрите лозарски райони. Сега в землището на селото има около 700 дка лозя, в които се отглеждат белите винени сортове грозде ркацители и алиготе и 100 дка с десертния сорт болгар. Верка Монова каза, че и днес в двора на всяка от 500-те къщи в селото има лозе. Тя обясни, че Трифон Зарезан е сред най-почитаните празници от жителите на Бела Рада. По случай 14 февруари в кметството беше подредена фотоизложба със снимки от честването на празника преди години.

На Зарезан в с.Бела Рада
netinfo