/ / ThinkStock/Getty Images
Във Враца през първите три месеца на 2019 г. цената няма да се вдига
От нова година цената на водата във Враца и Монтана може да се увеличи, стана ясно след заседанието на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисията по енергетика в Народното събрание. На срещата в края на миналата седмица са обсъдени прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. и цените на ВиК услугите за предстоящата година.

Това е залегнало в чл. 6, т. 2 и чл. 29, ал. 1 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, съгласно която одобрените цени в приетите бизнес планове на ВиК дружества ежегодно се актуализират от регулатора

Димитър Кочков, член на КЕВР от състав „ВиК“, е обяснил на заседанието, че индексацията на цените на услугите се извършва въз основа на три компонента - размера на инфлацията по официалните данни на националната статистика, одобрената цена в бизнес плановете на дружествата, както и коефициент, отчитащ до каква степен ВиК дружествата са изпълнили предвидените за периода разходи.

Процедурата по актуализиране на цени обхваща единствено ВиК дружествата, чиито бизнес планове са приети от КЕВР и вече са в процес на изпълнение. Към момента утвърдени бизнес планове имат 27 водни оператора /16 - за 2017 г. и 11 - за 2018 г./, което е около 80 процента от общия им брой в страната.

Дружествата, които не изпълняват заложените в техните бизнес планове показатели, каквото е например „ВиК-Кърджали“, ще бъдат санкционирани от регулатора и цените на техните услуги ще бъдат намалени.

Димитър Кочков е изразил тревога, че за първи път цените на услугите на някои ВиК дружества, като тези в Монтана и Враца, са надминали прага на социалната поносимост. Съгласно действащата нормативна уредба, при утвърждаването на цените на ВиК услугите КЕВР задължително отчита този показател и не може да допусне прага на социалната поносимост да бъде надхвърлен.

При увеличението цената за водата в Монтана може да стане 2,97 лв. за кубик, а във Враца - 3,17 лв. За Дарик управителят на ВиК Враца Ангел Престойски обяви, че цената на водата във Враца поне през първите 3 месеца на 2019 година няма да се вдига.

След това ще видим каква е събираемостта, какви кредити ще теглим, заради големия проект, който ще изпълняваме във Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй и ще преценим. Ако няма нужда - цената няма да се вдига“.