До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването / Дарик Враца - архив

25 самоосигуряващи се лица, са се възползвали до днес от правото си да променят вида на своето осигуряване за календарната 2016 година, съобщават от Офис на НАП Видин.
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство".

Самоосигуряващите се могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински" при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец. Срокът за подаване на документа е до 31 януари (тази година срокът изтича на 1 февруари, защото 31 януари е почивен ден).

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Декларациите, свързани с регистрацията на самоосигуряващите се лица могат да се подават с ПИК код, който може да се получи във всеки офис на НАП за не повече от 5 минути. Другите начини за подаване са в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.