Дадоха срок до 5 март на  „Титан АС“ да изчисти Видин
Дадоха срок до 5 март на „Титан АС“ да изчисти Видин / Община Видин

Предприемането на превантивни мерки с цел недопускане на епидемия сред населението на Видин обсъди на заседание Общинският щаб за защита при бедствия.

Рискът идва от факта, че фирмата-изпълнител по почистване и извозване на битовите отпадъци „Титан АС“ не изпълнява договорните си задължения с общината.

В заседанието участваха областният управител на Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, членове на общинското ръководство и експерти, представители на РПУ, на РДПБЗН, РСПБЗН, Областната дирекция по безопасност на храните, Дирекция „Социално подпомагане“, РЗИ, МБАЛ „Св. Петка“, „Еко-Титан“ ООД и др. На заседанието бе поканен и инж. Валери Йорданов – пълномощен представител на управителя на „Титан АС“ ЕООД.

В община Видин има постъпили множество сигнали от кметове, граждани и фирми за непочистването на населените места. „Титан АС“ не е извършвала сметосъбиране и сметоизвозване в селата Гомотарци, Динковица, Кошава, Сланотрън, Търняне и Симеоново от месец декември, миналата година. В останалите населени места от общината фирмата е влизала само веднъж от месец януари досега. Нарушен е също графикът във Видин, който е ежедневен. Най-тревожен е фактът, че на 24 и 25 февруари градът не е почистван изцяло. Заместник-кметът Дилов изрази становище, че са възникнали изключителни обстоятелства, които непосредствено застрашават здравето и живота на хората и опазването на околната среда.

Пълномощният представител на фирмата не отрече тези факти, но изтъкна технически причини, както и забавяне на плащанията от страна на общината. Според инж. Дилов съгласно чл.7, т.3 от договора Изпълнителят поема задължението и в случай на забавяне на плащанията ритмично да извършва дейностите.

Дадоха срок до 5 март на  Титан АС да изчисти Видин
netinfo

Той уточни, че преведените пари за извършената работа обаче отиват по сметка на НАП, тъй като фирмата има публични задължения над 15 милиона лв. А според постановление на Министерски съвет от 28.11.2014 г. при сключени договори на стойност над 100 000 лв., общините първо питат приходната агенция и митницата дали фирмите имат такива задължения. От началото на годината до момента Община Видин е изплатила 166 223 лв. за извършени дейности по сметосъбиране и сметоизвозване.

На заседанието бе обсъден и проблемът с високите подпочвени води в кв. „Нов път“, където също при затопляне на времето съществува опасност от зарази.

Общинският щаб за защита при бедствия излезе с решение по 2 точки:

1. Фирмата по чистота „Титан АС“ поема ангажимент, че ще извършва ритмично почистване: за Видин – всекидневно, за селата от общината – до 10 дни ще влезе в нормалния график. Ако до 5.03.2015 г. фирмата не изпълни поетите ангажименти, за Община Видин ще възникнат изключителни обстоятелства, които непосредствено ще застрашат здравето и сигурността на хората, както и околната среда и може да се наруши нормалното изпълнение на установените дейности на Община Видин като Възложител. Към момента няма опасност от възникване на епидемия, но има опасност за здравето на хората и опазване на околната среда.

2. Да се въведе в действия Общинският план за защита при бедствия в част „Наводнения“ за територията на кв. „Нов път“ във Видин.