Днес бе даден ход на делото в Административния съд във Враца.
Днес бе даден ход на делото в Административния съд във Враца. / Дарик - Враца
Трети състав на Административния съд във Враца с председател съдия Василева днес даде ход на делото по жалбата на кмета на село Галиче срещу решението за предварителното прекратяване на правомощията му, взето от Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.

В съдебната зала един срещу друг застанаха адвокатът на Ценко Чоков Росен Бончев и председателят на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина Цветелина Андровска. Съдия Василева обяви, че делото е изяснено и съдебното дирене приключено, след което даде ход на устните състезания. Адвокат Бончев представи пред съда своя писмена защита.

ОИК-Бяла Слатина прекрати предсрочно правомощията на кмета Ценко Чоков

В нея се казва, че е неправилно да се приема, че щом длъжността кмет на кметство е изборна, то това означава, че няма работодател и в такъв случай няма кой да му разреши неплатен отпуск, каквото е тълкуванието в решението на Върховния административен съд, взето през този месец.

“Този извод е неправилен и не намира подкрепа нито в закона, нито в практиката на съдилищата. Същият е и противоконституционен, тъй като по този начин той би бил лишен от неплатен отпуск, каквато хипотеза не е уредена в Кодекса на труда”, се казва още в писмената защита на адвокатът на Ценко Чоков.

Цветелина Андровска категорично отхвърли внесената срещу ОИК-Бяла Слатина жалба и поддържаше взетото от комисията решение за предсрочното освобождаване от поста на кмета на село Галиче.

ВАС: Ценко Чоков не може да бъде кмет на Галиче

Извън заседанието, пред медиите, тя обаче заяви личното си мнение, че трябва да бъдат направени законодателни промени, които по категоричен начин да създадат правила за органите, които прилагат тези закони в тях да е ясно кой на какво има право.

Тя заяви също, че макар да са гласували за прекратяването на правомощията на кмета Ценко Чоков, много от колегите й не са убедени в правилността на това решение, защото в законите този казус не е съвсем ясен.

Очаква се Административният съд във Враца до седмица да излезе с решение по делото.