Ценко Чоков
Ценко Чоков / БГНЕС, архив
Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина взе решение предсрочно да бъдат прекратени правомощията на кмета на село Галиче Ценко Чоков. “До това решение се стигна след като Върховния административен съд излезе с окончателно становище на 4 октомври”, каза за “Дарик” Цветелина Андровска-Илиева, председател на ОИК-Бяла Слатина. Основният аргумент на ВАС е, че кметовете като изборни длъжности нямат право на неплатен отпуск, тъй като той се разрешава от работодател, а кметът на кметството няма работодател, който да му го разреши.

ВАС: Ценко Чоков не може да бъде кмет на Галиче

Решението правомощията на кмета на село Галиче да бъдат прекратени предсрочно днес е било взето с 9 гласа “за” и един “против” от присъствалите на заседанието 10 членове на Общинската избирателна комисия-Бяла Слатина. То подлежи на обжалване в седемдневен срок.

Ценко Чоков обжалва решението за неговото отстраняване, ОИК Бяла Слатина го подкрепи

Ако няма обжалване от страна на Ценко Чоков, ОИК-Бяла Слатина в тридневен срок след 13 октомври ще трябва да уведоми ЦИК, а те от своя страна ще трябва да насрочат дата за предсрочни избори за нов кмет на село Галиче. Редът за обжалване е записан в Административнопроцесуалния кодекс.