/ БГНЕс, архив
Ценко Чоков не може да бъде кмет на врачанското село Галиче. Това реши Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава "24 часа".

Съдът: Прекратете правомощията на Ценко Чоков като кмет

Така ВАС потвърди решението на Административния съд във Враца от юни тази година. Тогава врачанският съд изказа категоричното си становище, че правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче трябва да бъдат прекратени. Решението за това обаче трябва да бъде взето от Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, към която съдът се обръща с указание. Съдът постанови, че решението на ОИК-Бяла Слатина да остави на поста Чоков е незаконосъобразно и го отмени. Основната причина, посочена от съда за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета, е, че Чоков незаконосъобразно е ползвал неплатен отпуск.
 
Ценко Чоков обжалва решението за неговото отстраняване, ОИК Бяла Слатина го подкрепи

След това в съда бе пратена касационна жалба от Чоков срещу решението, с което съдът отменя като незаконосъобразно решението на ОИК – Бяла Слатина. В нея е застъпено становище, че решението на Административен съд – Враца е неправилно и е отправено искане към върховните магистрати да го отменят, като вместо него постановят друго, с което да потвърдят решението на Общинската избирателна комисия, която остави на поста Чоков. В писмен отговор от ОИК – Бяла Слатина споделиха изцяло мотивите в касационната жалба Делото бе изпратено по компетентност на Върховен административен съд за разглеждане и произнасяне.

Ценко Чоков остава кмет на село Галиче

Чоков е в ареста от пролетта на миналата година. Срещу него са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.