Административен съд - Враца.
Административен съд - Враца. / Дарик - Враца
Състав на Административния съд във Враца с председател Севдалина Василева даде ход на делото за това дали да бъдат прекратени правомощията на кмета на село Галиче Ценко Чоков. По-рано този месец Районна прокуратура - Бяла Слатина протестира пред Административния съд във Враца решението на Общинската избирателна комисия Ценко Чоков да запази поста си.

Прокуратурата протестира оставането на Ценко Чоков на поста кмет на Галиче

“Становището на Районна прокуратура – Бяла Слатина напълно съвпада с това на Централната избирателна комисия, според която са налице основанията за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на село Галиче. Това, което мен като гражданин би ме интересувало повече е разнобоят между ЦИК и Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина. Указанията, дадени от ЦИК са, че има основания за прекратяване на правомощията. Общинската избирателна комисия, където има представители на същите политически сили, които са в ЦИК, имат коренно противоположна позиция, при условие, че повечето от тях не са юристи”, коментира Методи Маринов, районен прокурор на Бяла Слатина.
 

Районният прокурор на Бяла Слатина.
Дарик - Враца


Правомощията на Ценко Чоков като кмет не са прекратени

“Нито едно от десетте основания за прекратяване на правомощията на кмет не са приложими в случая и затова сме взели такова решение”, бе коментарът на председателя на ОИК – Бяла Слатина Цветелина Андровска.

Председателят на ОИК Бяла Слатина.
Дарик - Враца


В залата на съда бяха изслушани доводите както на двете страни, така също и на заинтересованата страна - Ценко Чоков, който не присъства, но бе представляван от своя адвокат Росен Бончев. Адвокатът напълно прие доводите на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина и допълни, че към момента няма данни Ценко Чоков да е лишен от правото да изпълнява своята длъжност на кмет, а това, че е с мярка задържане под стража можело да се промени във всеки момент и той отново да започне да изпълнява функциите си.

Ценко Чоков не могъл да се запознае с материали по делото, защото нямал очила

След приключване на съдебното дирене и на устните състезания, съдебният състав приключи заседанието. Съдия Севдалина Василева каза, че този петък или най-късно в понеделник ще бъде обявено решението.