Ценко Чоков
Ценко Чоков / БГНЕс, архив
Не отговарят на истината различните публикации, които твърдят, че са прекратени правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Това стана ясно при проверка на Дарик-Враца.
 
Централната избирателна комисия (ЦИК) не е вземала подобно решение, защото това не е в нейните правомощия, заяви за Дарик Камелия Нейкова, говорител на комисията.
 
От ЦИК са изпратили становище по този повод в отговор на писмо от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бяла Слатина. И точно ОИК-Бяла Слатина може да прекрати правомощията на Ценко Чоков. Към момента обаче такова решение не е взето от тях. Въпросът най-вероятно ще бъде обсъден на предстоящо заседание на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, което ще се проведе през следващата седмица.
 
В своето становище Централната избирателна комисия са отговорили на ОИК-Бяла Слатина, че правомощията на кмета на Галиче трябва да бъдат прекратени, тъй като от 26 май 2016 г. до момента Ценко Чоков не изпълнява функциите си на кмет на селото. По информация, събрана в ЦИК, от края на май 2016 г. до края на януари 2017 г. той е използвал платен и неплатен годишен отпуск, но реално през това време и до момента Ценко Чоков изтърпява мярка за неотклонение "задържане под стража".
 
Пълномощията на кмет по принцип се прекратяват предсрочно при трайна фактическа невъзможност да упражняват задълженията си за повече от шест месеца, поради заболяване. От друга страна в същата тази разпоредба е записано, че правомощията на кмет се прекратяват при повече от един месец неоснователно отсъствие от работа.
 
"На още по-голямо основание би следвало да се прекратяват правомощията на кмет, който е във фактическа невъзможност да упражнява задълженията си повече от 10 месеца, независимо от причината. Затова Централната избирателна комисия е счела, че Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина следва да прекрати предсрочно правомощията на кмета на село Галиче", коментира още Камелия Нейкова.