Д-р Райна Ташева
Д-р Райна Ташева / Личен архив
„В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение“ - това коментира д-р Райна Ташева, кардиолог в МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ в Монтана, по повод Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Лекар: Всеки пълнолетен човек трябва да следи кръвното си налягане
 
„Свикнали сме България да е на челните места в негативните класации – ние сме сред първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но може да се похвалим и с една положителна статистика. Кардиологичното ни отделение в Монтана се гордее с изключително нисък процент смъртност при планови инвазивни процедури – по нисък от 0.15%. Смъртността от остър миокарден инфаркт за периода август 2017 – август 2018 г. е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, публикувана в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5%“, каза още д-р Райна Ташева.
 
На въпрос кое е най-важното в грижата за сърцето д-р Тaшева отговори: "Профилактика, балансирано хранене, движение, положителни емоции – за това трябва да се грижим всички. България има изключително добри професионалисти в сферата на кардиологията – това се вижда и от цифрите."

29 септември е Световен ден на сърцето
 
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.
 
България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено важно при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лечение, тъй като всяка загубена минута е загуба на миокард.