/ Петя Димитрова
С национална награда за дългогодишна медицинска дейност и активен принос в развитието на специалност е удостоен д-р Крум Бънков от Монтана, съобщи председателят на регионалната колегия на БЛС д-р Людмил Джурджов.
 
Д-р Бънков е дългогодишен лекар, анестезиолог, доказал се със своите умения, знания и отговорност специалист. На регионално ниво за високия им професионализъм са наградени д-р Илиян Симеонов – гастроентеролог от Лом и д-р Румен Цонков - анестезиолог от Берковица.
 
Д-р Ташева: В кардиологията всяка минута е жизнено важна

Престижните награди на Българския лекарски съюз се връчват за 12-та поредна година в Деня на българския лекар - празника на свети Иван Рилски. Категориите, в които ще се номинират заслужили признание медици са: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Ти си нашето бъдеще“ - награда за младите медицински надежди на България“, „Мениджър на годината“, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината-2018“.
 
В регионалната колегия в Монтана членуват 400 лекари. Списъкът на организацията е намалял с 50 души през последните години. Ако тази тенденция продължи, в следващите години ще се усети липса на специалисти в патоанатомията, ревматологията, ортопедията, паразитологията, коментира д-р Джуржов.

В област Монтана общо практикуващите лекари са 88 и според него са достатъчни. „Проблем е доболничното обслужване в малките населени места в отдалечените от центъра на областта райони, но така е не само при нас, а навсякъде по света.

Малко са младите доктори, които се връщат тук, но радващото е, че все пак има. Те започват работа предимно в болничната помощ“, каза още председателят на регионалната лекарска колегия.