/ dariknews.bg
Днешният ден, 13 ноември, е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. Дата влиза в календара на тазгодишната Акция "Зима" на полицията в страната.

От 11 ноември започна втората тематична кампания на Акция Зима - „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, която ще продължи до 20 ноември.

Блъснаха жена на пешеходна пътека във Враца

От началото на 2018 г. на територията на област Видин пешеходци са участвали в 18 катастрофи, 15 са били ранени. За същия период на 2017 г.  в региона  са възникнали 17 катастрофи с 13 ранени пешеходци.

През втората десетдневка на настоящия месец пътните полицаи осъществяват активен контрол спрямо пешеходците за спазване на  правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание униформените обръщат на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно, особено извън населените места.
 
Жена загина при катастрофа край с. Медовница

Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака.

Причините обикновено са комплексни - намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време, съчетани с несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.