Забранява се изпращането на багаж по автобуса
Забранява се изпращането на багаж по автобуса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Превозвачът не приема и не превозва багаж, който не принадлежи на пътник, пътуващ в автобуса, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за автомобилните превози. Досега в закона беше записано само изискването автобусните превозвачи задължително да издават багажни разписки за всеки отделен багаж на пътник в автобуса.

Измененията предвиждат още с наредба на министъра на транспорта да бъдат определени мерките за сигурност на превозите на пътници с автобус, които се осигуряват от собствениците на автогари. С наредбата ще бъдат определени и автогарите, в които се осигурява помощ на лица с увреждания и на лица с намалена подвижност.

Превозвачът ще уведомява писмено съответната областна структура на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за намерението си да извърши случаен превоз на пътници преди започването на превоза, решиха още депутатите.

С измененията се създава и Съвет по внедряване и използване на интелигентни транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и интерфейси с останалите видове транспорт.

Председател на Съвета ще бъде министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.