Двама братя възстановяват изоставени кина
За първи път - българи с отличие от Асоциацията на европейските кина, съобщава NOVA. Братята Янаки и Христо Дерменджиеви получиха приз от „Европа Синема”, затова че са възстановили няколко изоставени  киносалона в страната по европейски образец.

Българи грабнаха наградата за бизнес на кралица Елизабет II: Домът за нас е България

Янаки и Христо Дерменджиеви не спират да мечтаят.
Като на кино. На шега започват с пътуващи кина из страната, преди години и виждат потребността на хората от модерни киносалони.

12 кина част от които са летни - за 6 години. Това е равносметката на братята донесла им престижното отличие от „Европа Синема” в конкуренция с над 1200 киносалона. „Те бяха впечатлени от доста бързият темп, с който реновирахме, за пет-шест години голямо количество кина и ги приобщихме към „Европа Синема”.

Става въпрос за киното в Пловдив - то е първото в тази програма. Две години по-късно - в Търговище и очакваме това кино в Търново да влезе в „Европа Синема”, каза Янаки Дермеджиев. Киното във Велико Търново е едно от последните, което отвори врати благодарение на Янаки и Христо.

Сградата е била киносалон в миналото, но във времето не е била поддържана. „След демокрацията е била игрален салон, след това магазин-дрехи втора употреба. И всякакви наематели, които са експлоатирали имота, без да се съобразяват с даденостите преди”, сподели още Янаки.

Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати българи

А даденостите са освен за киносалон и читалище. Подобни проекти, братя Дерменджиеви реализират в цялата страна, без столицата. „Имаше проекти, които бяха много рискови в очите на други хора.

Като Видин например. Казаха ни: Вие сте луди! Защо ще ходите във Видин. Ние направихме кино и то стана културно средище в града. Да не говори, че е граничен град.

Забелязваме, че дори и чужденци идват на по-големите филми”, обясни брат му Христо. Освен да правят модерни кина. Янаки и Христо Дерменджиеви са разшири дейността си, като продуцират българско кино. В края на февруари ще е премиерата на първият им проект - комедията „Ятаган”.
nova.bg