/ СПГ „Алеко Константинов“-Свищов
Кулинарната надежда на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ - Свищов Василена Димитрова взе участие в 12-та Националната кулинарна купа, където се нареди сред 10-те най добри млади готвачи на България.

Василена Димитрова от Свищов е в Топ 10 на най-добрите млади готвачи в България
СПГ „Алеко Константинов“ – гр. Свищов

След успехите ѝ в състезанията „Най-добър млад готвач на БХРА /Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация/ за 2018 - сребърен медал и Uni Chef Junior – четвърто място, Василена заслужено се класира сред първите 10 в най-грандиозното кулинарно събитие на годината - „Най-добър млад готвач на България”.

За пример: Свищовлии почистиха и облагородиха околоблоково пространство

Състезанието се проведе от 18 до 20 април в град Пловдив. В него премериха сили и идеи най-добрите готвачи, сладкари, пицари и кулинарни отбори от цялата страна. Василена се класира за участие в Националната кулинарна купа след оспорвана надпревара в регионалния кръг от Националното състезание по професии в категория „Най-добър млад готвач“ в град Велико Търново през месец март.

Участниците в Национална кулинарна купа 2019 се състезаваха на принципа „Black box” - те нямат предварително изработена рецепта за ястието, което ще приготвят и не знаят основните продукти, които ще могат да използват. Цел на регламента е всички състезатели да бъдат поставени при равни стартови условия.

Основните компоненти, които трябваше да бъдат използвани в предястието и основното ястие бяха оповестени на техническата конференция ден преди оспорваната надпревара.

Младите готвачи имаха на разположение 17:00 часа за да измислят свои рецепти и да напишат технологични карти на ястията, с които премериха своите кулинарни умения.

Василена приготви „Филе от сьомга върху мус от зелена леща, пюре от пащърнак и винен сос” и „Пълнено бутче с топено сирене, бейби спанак и сушени домати, ориз Арборио с джинджифил, винен сос и сотирани кладници”. Иновативните хрумвания, качеството на работата и начина на аранжиране на приготвените от нея ястия бяха удостоени с грамота за „Оригиналност и новаторство“.

„Успехите на нашата ресторнтьорка се дължат на всеотдайна работа и мотивация за постигане на истински професионализъм в кухнята.“, убедени са нейните учители.