Ваньо Шарков изключен от Националния съвет на СДС
Ваньо Шарков изключен от Националния съвет на СДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров са изключени от Националния съвет на СДС. Такова решение е взето на заседание на съвета.

Националният изпълнителен съвет се събра, за да обсъди поведението на депутатите след номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. До сътресенията в СДС се стигна, след като ръководството предложи Стоянов да бъде избран за конституционен съдия, но никой от сините депутати не пожела да внесе номинацията.

Основната критика на сините депутати беше, че не могат да участват в уговорката между премиера Бойко Борисов и председателя на СДС Емил Кабаиванов. След скандала с Венета Марковска премиерът каза, че депутатите на ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на СДС.

Критиките на сините депутати и нежеланието им да внесат кандидатурата доведоха до отказа на Петър Стоянов да приеме номинацията с официалния аргумент, че има твърде много ангажименти.

Преди заседанието на НС от ръководството на СДС обясниха, че не искат да говорят за оставки, но трябва да се анализира поведението на депутатите. Освен това ги разкритикуваха, че заради тях са пропуснали шанса да имат достойна кандидатура с безспорен авторитет в Конституционния съд. И отново ги обвиниха, че с действията са обслужили интересите на Иван Костов и БСП.

От ръководството допълниха още, че ще обмислят много внимателно коя да е новата кандидатура за конституционен съдия. Всички депутати от СДС, с изключение на Михаил Михайлов, прецениха да не присъстват на заседанието на Националния съвет на партията.