/ Община Павликени
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени. По време на празника, проведен на централния площад „Свобода", бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината", „Учител на годината", „Ученик на годината", които се връчват всяка година по статут.

Най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права стъпва в Павликени

С тържествено слово към присъстващите се обърна кметът инж.Емануил Манолов, които припомни значението на делото на светите братя Кирил и Методий. „Делото на Светите братя Кирил и Методий е революционно за своето време. Те създават писмеността на славянските народи и ни дават шанс и сила да изразим себе си чрез своите букви.

Огромното значение на тези 30 знака, които във вековете били дооформени и променени, има изражения в политическата независимост на България, в собствената ни идентичност и разграничение от другите нации, в усещането в сърцата ни, че сме българи“, каза инж. Манолов. Езикът и азбуката ни са свещени и трябва да ги защитаваме, призова той.

Паметна плочка вимпел с посвещението „Сбъднете своите мечти!" получиха всички абитуриенти от випуск 2019 от училищата в Павликени. Грета Георгиева е носител на наградата „Директор на годината в системата на предучилищното образование", която се присъжда с решение на Общинския съвет. Тя е директор на ДГ „Слълнце“ в Павликени.

Инж. Емануил Манолов стана зам.-председател на важна международна организация

Наградата „Учител на годината" беше присъдена на шестима преподаватели - Тодорка Панова, старши учител в ДГ „Вяра, Надежда, Любов” гр. Павликени; Анка Атанасова, главен учител в ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Павликени; Елена Кирилова, старши учител по английски език в ОУ „Св. Климент Охридски”-Павликени; Румяна Боянова, старши учител по математика и ИТ в СУ „Бачо Киро“-Павликени; Рени Найденова, старши учител по физика и астрономия в СУ „Бачо Киро“-Павликени; Илиана Грунева, старши учител по професионална подготовка в направление „Растениевъдство” в ПГАТ „Цанко Церковски“-Павликени.

За първи път бяха дадени наградите „Млад учител“. Получиха ги Антония Маринова, учител в ДГ „Вяра, Надежда, Любов“ гр. Павликени; Силвия Тодорова, учител в ДГ „Райна Княгиня“ с. Недан; Георги Тодоров, учител по информатика и ИТ в СУ „Бачо Киро”-Павликени; Елиза Неждетова, учител в професионално направление „Туризъм” в ПГАТ „Цанко Церковски” гр. Павликени.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в системата на образованието беше наградена Татяна Ангелова, учител по математика в СУ „Бачо Киро” Павликени. Наградата „Ученик на годината" получиха 6 възпитаници на училищата в Община Павликени.

Те са се представили отлично в регионални и национални нива на олимпиадите по учебните дисциплини, участвали са в проекти и са проявили активност при организирането на училищни мероприятия и извънкласни форми. Наградени бяха и колективи, както и спортни отбори с високи постижения през учебната година.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха наградени и културни дейци. С отличия се сдобиха Йорданка Дечева, председател на НЧ „Заря-1883” с. Долна Липница, както и самодейните състави Женска фолклорна група „Росна китка” при НЧ „Заря-1883” с. Долна Липница, Женска фолклорна група „Росна китка” при Пенсионерски клуб село Дъскот; Група за автентичен фолклор „По липнишки” при НЧ „Зора-1887” с. Горна Липница.