Бабинден
Бабинден / netinfo

В Отделението по акушерство и гинекология във Велико Търново отбелязаха Бабинден. По традиция в Деня на родилната помощ беше орисано първото бебе на Велико Търново за 2019 година. Това е Мила, която проплака в следобеда на 1- ви януари, под грижите на екипа на АГ - отделението. Тя е трето дете в семейството на Петя и Найден Момински, които споделят, че са изключително благодарни за всеотдайността на целия екип на отделението. Мила беше орисана лично от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов и от Зонта клуб – Велико Търново.

„На всички българки искам да кажа, че наистина сме в добри ръце! Не мога и да си помисля, че някоя акушерка или акушергинеколог не си обичат работата. От това, което видях, всички толкова много си обичат работата, толкова са подкрепящи, че наистина няма страшно!“, допълни още щастливата майка Петя. 

Тържеството в отделението уважи и ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черекезов“ в лицето на изпълнителния директор д-р Стефан Филев, заместник- директора д-р Галина Гарева и старшата сестра на болницата, Йорданка Минекова. 

„И през тази година можем да отчетем, че реализирахме над 1000 раждания за трета поредна година. Направихме доста гинекологични операции, които са иновативни за болницата“, заяви началникът на АГ- отделението доц. д-р Светлозар Стойков.

„Близо вече 60 бебета проплакаха до края на миналата година по общинската програма „Ин-витро“. И тя ще продължи със същите темпове, с които Общинския съвет е решил за тази година“, допълни кмета на Велико Търново, инж. Даниел Панов, който получи приза от наградите „Кмет на годината 2018“ в категорията за подпомагане на хората с репродуктивни проблеми.

По време на тържеството беше връчен призът „Акушерка на година“. Тази година това е старшата сестра на отделението Албена Василева, която вече 26 години е посветена на благородната професия.

По традиция на Бабинден, най-младата акушерка изми ритуално ръцете на началника на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков.