Паркът на миниатюрите посрещна 10-хилядния си посетител
Паркът на миниатюрите посрещна 10-хилядния си посетител / netinfo
Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ официално посрещна 10-хилядния си посетител на 20 април 2018 г. Това е 42-годишният търновец Севдан Калов, който получи специален сертификат и едногодишно безплатно посещения за двама в парка.

Севдан от 20 години работи в Берлин и при всяка възможност се връща във Велико Търново. В петък, заедно със свои близки от старата столица и чужбина, той за първи път посети парка на миниатюрите. „Много съм впечатлен от макетите и целия парк, който изцяло е променил този район на града. Тук човек може отново да преоткрие България, която много ми липсва“,сподели развълнуван Севдан.

Над 52 са миниатюрите на исторически и природни забележителности от цяла България в парка. Те са разположени в паркова среда на терен от над 12 дка в подножието на Балдуновата кула на крепостта Царевец.

Колекцията Мини България поетапно се разширява и в края на май предстои експонирането на макетите на Дряновския и Троянски манастир, Белоградчишката крепост, паметника „Бранителите на Стара Загора“, Мадарския конник, средновековните скални църкви от с. Иваново и др.

Предвижда се в парк „Търновград – духът на хилядолетна България“ да бъдат представени и български исторически забележителности, намиращи се сега извън пределите на страната.