среща
среща / netinfo
Педагозите от ДГ “Васил Левски“ в Свищов участваха в проект „Традициите от двете страни на Дунава“. Техни партньори в проекта са учители от детски градини в Зимнич, Александрия и Турну Мъгуреле. Проектът е към Румънското образователно министерство в партньорство с РУО – Велико Търново, инспекторатът по образование в град Александрия, Община Свищов и  общините Александрия и Турну Мъгуреле.

В рамките на проекта бяха разменени визити, при всяка от които българските и румънските колеги представяха свои обичаи и традиции. Учителите от ДГ “Васил Левски“ посрещнаха своите румънски колеги през декември. Те, заедно с децата, представиха обичая коледуване.

През април педагозите от Свищов, заедно със зам.-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова и началникът отдел "Образование" Румяна Кузева, посетиха три детски градини в град Александрия, а през май гостуваха на колегите си в град Турну Мъгуреле. И при двете визити бяха посрещнати от зам.-кметовете на двата града и инспекторът по предучилищно образование в инспектората в Александрия.

Румънските домакини представиха, заедно с децата пролетни и великденски обичаи, песни, танци, а от своя страна българските им колеги с удоволствие се включваха в дейностите по проекта. При всяка нова среща румънски и български учители откриваха все повече сходства и прилики в обичаите и традициите от двете страни на Дунава. Създадоха се трайни приятелства и сърдечни взаимоотношения. А Дунава? За участниците в проекта той не е граница, а мост между два приятелски народа със сходни традиции и обичаи.