/ netinfo
Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от БСП заради несправяне в политиката за противодействие на корупцията. Против оставката на правителството гласуваха 131 народни представители от ПГ на ГЕРБ, ПГ на  "Обединени патриоти", ПГ на "Воля" и един независим, "за" бяха 103 народни представители от БСП и ДПС. Това информира великотърновският народен представител Станислава Стоянова.

Стоянова бе категорична, че доводите на вносителите са крайно несъстоятелни. „За този вот от БСП говореха толкова  отдавна, че се изтощиха да хвърлят в пространството неаргументирани твърдения, а накрая се принудиха да извадят напълно несериозни тези.

Парламентът отхвърли вота на недоверие, кабинетът оцеля

Така, както в предизборната си платформа те не споменаваха и дума за борба с корупцията, така и сега се провалиха в опита си да я превърнат в свое основно послание“, коментира великотърновският народен представител от най-голямата парламентарна група.

По думите на Станислава Стоянова вотът показа няколко важни неща, които дават и ясна картина на политическата ситуация в страната. Първото е, че управляващата коалиция е здрава и стабилна – най-важното условие за нормално развитие на една страна, която в момента председателства Съвета на ЕС.

Вотът показа, че няма основателна причина управляващото мнозинство да бъде обвинявано, че прикрива корупционни практики или, че не изпълнява критериите, препоръчани от нашите европейски партньори.

Патриотите: БСП и ДПС да се борят с корупция е все едно масов убиец да брани човешките права

Настоящото разположение на политическите сили пък не се е променило и не отразява наличието на променена обществена ситуация в страната, коментира още Станислава Стоянова. Това, по думите й означава, че не съществува жизнеспособна политическа алтернатива на днешното правителство.

Друг извод, който се открои след дебатите и гласуването на неуспелия вот е, че опозицията продължава да говори с лозунги. А фактът, че ДПС подкрепи вота, но с различни мотиви от БСП пък е доказателство, че дори вътре в самата опозиция е налице конфронтация.

„За съжаление опозицията изобщо не даде шанс дори на това да се проведе един смислен дебат по темата корупция, от какъвто цялото общество би имало полза. Очевидно единствената цел на опонентите на ГЕРБ е била да се отклонява общественото внимание от външнополитическите успехи, които България има в момента“, коментира Станислава Стоянова, която като млад човек не скри огорчението си от факта, че за пореден път в левицата тяснополитическите интереси вземат превес над общия български интерес.

Симеонов към Нинова: Вие се превръщате в политическа Анита Мейзер

Депутатът от ГЕРБ припомни, че за разлика от бутафорните акции на БСП, управляващото мнозинство има ясни политики, включително по темата, на която бе основан вотът на недоверие. Налице е внимателно подготвена стратегия за изпълнение на антикорупционни мерки, като приетия наскоро антикорупционен закон.

„Като управляващо мнозинство, ние си даваме много ясно сметка, че сме избрали път, който не е лесен, но е правилен и ще продължим да го следваме. Оттук насетне можем само да изпълняваме програмата, която създадохме в началото на това управление. И знаем, че резултатите няма да закъснеят!“, заяви след гласуването в пленарна зала народният представител Станислава Стоянова.