„Сребърна Янтра“ защити реномето си на силни конкурса в Малта и Румъния
„Сребърна Янтра“ защити реномето си на силни конкурса в Малта и Румъния / netinfo
Лауреати на международния конкурс „Сребърна Янтра“ защитиха отново много достойно България и реномето на великотърновския конкурс на два силни международни музикални форума, проведени последователно в края на април и началото на месец май.

От 25 до 30 април Ивета Петрова (17 г. от Габрово), Патриция Симеонова (14 г. от Ямбол) и Кристина Бараков (9 г. от Русе) представиха страната ни на 8-я международен конкурс „Euro Stars” в столицата на Малта Валета. Своите покани за участие трите изпълнителки получиха на галата на 15-я МК „Сребърна Янтра“ във Велико Търново лично от ръководителката на малтийската делегация Кристъл Елюл.

„Преди 8 години именно „Сребърна Янтра“ отвори път към сцената на конкурса „Euro Stars”. От тогава до днес десетки талантливи български деца се явиха на този конкурс, спечелихме куп престижни награди, дадохме на мнозина шанс за участие в нови музикални форуми. Тази година делегацията ни беше по-скромна, но отново съм доволна от представянето на нашите лауреати. Ивета спечели 2-th Diplome Award в кат. 17-18-годишни, а Патриция и Кристина – специални награди, дипломи и медали в категориите си. Конкуренцията бе доста силна – над 120 участници от 17 държави! Искам специално да благодаря на вокалните педагози Ценка Горалова, Мария Петрова и Пламен Мирчев  за усърдната им работа, както и на родителите за подкрепата“, сподели след завръщането си от Малта Румяна Начева – член на международното жури на „Euro Stars” Festival и директор на МК „Сребърна Янтра“.

Извън състезателната програма участниците имаха възможност да разгледат малката държава – островите Малта, Комино и Гозо, да посетят старите столици М`дина и Рабат, както и да се възхитят на сегашната – Валета – културна столица на Европа през настоящата 2018 г. – допълни още г-жа Начева.
От 3 до 7 май в Букурещ се проведе първият международен конкурс за млади изпълнители „BUCHAREST IN MUSIC”, в който България бе представена от Ивелина Колаксъзова (31 г., София), Жаклин Костадинова (9 г. от Бургас) и Николай Радев (7 г. от Русе). Селекционер и член на международното жури за България отново бе Румяна Начева – директор на МК „Сребърна Янтра“ – В. Търново.

„Bucharest in music” със сигурност е различният конкурс, който освен състезателна програма от 2 конкурсни песни, предлага няколко мастеркласа по вокална техника, мюзикъл, вокал фитнес и др. Наградите в този конкурс също са по-необичани и доста респектиращи. Големият победител – Винченцо Воларо (Италия) получи песен от известния румънския композитор Андрей Тудор, както и правото с нея да се яви директно на селекцията за Санремо` 2019. Гран при спечели румънката Александра Краеску, а също и правото на безплатно участие в Конкурса за италианска песен това лято в Ню Йорк. Няколко лауреата пък ще участват в Гала на мюзикълите на 26 май в Соренто...“ – разказа след завръщането си от Букурещ ръководителят на българската делегация Румяна Начева.

В категория „Baby” 9-годишната бургазлийка Жаклин Костадинова (вокален педагог Мариета Секлемова), лауреат на „Сребърна Янтра“, спечели трета награда. Търновската публика помни атрактивното участие на Жаки тази есен с нейния баща Николай Константинов и песента им от филма „Аладин“ като демонстранти за новата категория „Family group”. В същата категория - „Baby”, 7-годишният Николай Радев от Русе (вокален педагог Вили Икономов) спечели две специални награди – тази на WAPA и покана за конкурса “Microfono`oro”в Италия. В категория “Adult” Ивелина Колаксъзова от София, също многократен лауреат на „Сребърна Янтра“ през годините, спечели една от 4-те специални награди на председателя на журито – маестро Тони Мартин  – договор за главна роля в мюзикъл на “Tony Martin Ballet” School – Roma. 

„Първото издание на „Bucharest in music” може да се нарече румънско-италианско, предвид на това, че се организира от познатите и в България продуценти Габриела Шербан и Роко Палацо. В него вземаха участие певци от 4 до 60 години, разпределени в 4 възрастови категории от Италия, Словения, Молдова, България и Румъния. Най-добрите от „Bucharest in music” получиха покани за „Сребърна Янтра“ 2018 и ще ги видим и чуем тази есен във Велико Търново.“ – сподели още Румяна  Начева след завръщането си от Румъния.