Проект предвижда лифт над Дунав да свърже Свищов и Зимнич
Проект предвижда лифт над Дунав да свърже Свищов и Зимнич / netinfo
Въжена линия с кабинков лифт може да бъде изградена между Свищов и Зимнич до три години, ако се осъществи идейния проект на румънската асоциация за трансгранично сътрудничество РОМФРА, съобщи във Велико Търново нейният представител Сорин Сверле. В момента връзката между градовете на двата бряга на Дунав се осъществява с малко корабче, което се движи три дни в седмицата.

На този етап има принципно съгласие за реализиране на проекта от общините Свищов и Зимнич и на областните управи на Телеорман и Велико Търново. Следващата година Асоциацията ще кандидатства по Оперативна програма „Трансгранично сътрудничество" за финансиране на предпроектните проучвания, за които са необходими около 1,5 млн. евро.

По предварителни разчети изграждането на лифта може да струва до 40 млн. евро и ще отнеме между две и три години. Построяването на съоръжението ще бъде туристическа атракция, каквато няма никъде по Дунав и освен това ще улесни обмена на работна ръка между двата дунавски града, коментира още Сорин Сверле.