Проект на център Амалипе ще връща децата в училище
Проект на център Амалипе ще връща децата в училище / netinfo
Центърът за междуетнически диалог и толерантност Амалипе и община Велико Търново стартират от новата учебна година проект „Въвеждане на интеркултурно образование и равен достъп до качествено образование. Проектът е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той ще се реализира до края на 2009 г. и цели пълно обхващане на учениците от етническите малцинства, интегрирането им в училищe, запазване на културната им идентичност и ангажиране на родителите с образованието на децата им.
Партньори по проекта са четири основни училища - ОУ „Христо Смирненски” – с. Водолей, ОУ „Св.Иван Рилски” – с. Балван, ОУ „Васил Левски” – с. Леденик и ОУ „П.Р.Славейков” –Велико Търново.
В тези училища ще бъдат оборудвани стаи на етносите.
Повишаването на квалификацията на педагозите ще става в общински център за интеркултурно образование, който ще бъде създаден в ОУ „П.Р.Славейков.” Той ще организира квалификационни курсове за учители за работа в мултикултурна среда и ще подпомага контактите с родителите на деца, застрашени от отпадане от училище.
Особено внимание ще бъде обърнато на децата, отпаднали от образователната система, както и на деца, записани в помощно училище, които нямат увреждания или имат леки увреждания и могат да бъдат интегрирани в масови училища, съобщи ръководителят на проекта Теодора Крумова.
Според център Амалипе практиката показва, че осигуряването на качествено образование за децата е най-бързият начин за интегриране на социално-уязвими групи, особено такива, принадлежащи към етническите малцинства.
Като успешен пример се посочват семействата, живеещи в бараките на ул. „Алеко Константинов”, чиито деца посещават масовите училища.
През тази учебна година в бараките на ул. „Алеко Константинов” няма да има необхванати деца, включително и за подготвителна група.
Повече за проекта чуйте от Теодора Крумова в прикачения файл.