Правят нова експертиза по случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица
Правят нова експертиза по случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица / DarikNews.bg

Нова допълнителна експертиза се прави по случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица и не може да се говори, че е направен аборт. Това обяви в предаването „Седмицата" на Дарик директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев.

Екип от института е бил изпратен на място в горнооряховската болница за изясняване на случая. Лекарите са отказали да минат на детектора на лъжата, посочи Стойчев. Той попита в ефира на Дарик защо те са отказали да направят това, след като са невинни.

Резултатите от направената през декември съдебно-медицинска експертиза, изготвена от петима лекари, показаха, че бебето на 17-годишната Боряна от Лясковец е родено мъртво, на 25 седмици. Тогава проф. Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията на плода, обяви, че в случая става дума за една укривана и нерегистрирана бременност. Специалистът бе категоричен, че не може да се говори за лекарска небрежност.

На 30 ноември в Горна Оряховица бяха задържани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе, а по-късно бяха освободени. От прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Сигнал в полицията срещу лекарите е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември е родило преждевременно дете. Девойката е заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал.

По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало. По първоначални данни бебето е живяло около 20 часа.