Окончателно: Депото за битови отпадъци ще бъде в Шереметя
Окончателно: Депото за битови отпадъци ще бъде в Шереметя / Sofia Photo Agency

Регионалното депо за твърди битови отпадъци за шестте общини от Сдружението „За чисти селища" ще бъде изградено върху площадката в Шереметя. Това е окончателното решение на Върховния административен съд.

Сега се довършва ПУП-ът и е започнато издаването на комплексните разрешителни, които трябва да са готови до края на годината, съобщи директорът на Регионалната екоинспекция инж. Елена Григорова. Очаква се до края на тази година да бъдат избрани и изпълнителите на обекта, а до средата на 2014 г. да бъде завършено депото. Около 28 млн. евро ще бъде  окончателната стойност на проекта по Оперативна програма „Околна среда".

Депото ще разполага само със сепарираща инсталация за разделяне на отпадъците от биоразградимите, клетка и компостираща площадка. По проекта не се предвижда допълнителна инсталация за изгаряне на отпадъците, която е много скъпа, обясни Григорова.

Делото за депото бе образувано преди години по жалба на жители от Шереметя и Драгижево срещу определената площадка. Те не бяха съгласни и с направената оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ при набелязаната площадка до сега съществуващото сметище. Бе заведено дело във Великотърновския административен съд, който отхвърли жалбите на гражданските формирования и ги сметна за неоснователни. Те пък обжалваха пред Върховния административен съд.

На практика от новото регионално депо ще се възползва цялото население на шестте общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица и Елена, обединени в сдружението „За чисти селища" с около 180 000 жители.