Няма лекарска грешка в случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица
Няма лекарска грешка в случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица / Дарик Велико Търново

Бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво, на 25 седмици. В това са единодушни и петимата лекари, участвали в съдебно-медицинската експертиза. Различните версии, които се раздухваха, пък идвали предимно от медиите, които търсели сензация в един най-обикновен случай, коментира пред Дарик проф. Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията на плода.

„Експертизата показа, че се касае за една укривана бременност нерегистрирана, на момиче на 16 години. И майката и бащата не са знаели, че момичето е бременно. И най-вероятно поради инфекция започва преждевременно раждане, което е почти аборт. Тя е имала болки около 20 часа, цялата нощ и на другия ден, и вече когато не издържа към 3.00 ч., когато е започнало и самото раждане, се обажда на Бърза помощ, те я транспортират и в 4.00 ч. ражда мъртъв плод". Той уточни, че това е доказано категорично с хистологични проби.

Той изтъкна още, че в случая няма нищо смущаващо. „Според мен няма нищо специално, такива случаи има не малко. Тук няколко момента са важни. Първо, че не е наблюдавана тази бременност, след това инфекцията, която е имало това момиче, 16-годишно, още недоразвито. Не виждам нищо специално", обясни професорът.

Проф. Чернев е категоричен още, че не може да се говори за лекарска небрежност. „От експертизите, както на одита, така и от нашата експертиза, няма такива данни", заяви той. Чернев отхвърли и обвиненията, че резултатите от аутопсията са се забави извънредно. „Не са се забавили, имахме срок от 10 дни и точно в срок предадохме резултатите. Случаят много се раздуха и искахме да сме прецизни.

Пред Дарик той поясни още:

Чуваха се най-различни версии?


Чуваха се, предимно в медиите, които търсеха сензация в един най-обикновен случай.

Трудна ли беше тази експертиза?

Не, от медицинска гледна точка не. Доста елементарен случай, който се раздуха излишно.

Не от професионална гледна точка, а от лична, защото медийния интерес, и този на политиците, беше изострен?

Аз не съм кореспондирал с политици по този случай, и с никого по принцип. Колегите бяха достатъчно коректни, за да не ми задават въпроси, тъй като са наясно, че такива случай не могат да се коментират предварително.