Млади лекари започват специализация в Белодробната болница във Велико Търново, съобщи д-р Стела Денчева, управител на лечебното заведение.

Младите лекари - д-р Александър Милошев и д-р Мартин Стефанов, първи са се включили в екипа на общинската Специализирана белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново, за да лекуват пациентите и да се развиват в областта на медицината. Управителят на лечебното заведение д-р Стела Денчева и кметът на Велико Търново Даниел Панов са ги приветствали и са благодарили за избора им.

Болниците във Великотърновско набират доброволци

Д-р Александър Милошев е на 33 години и е от Босилеград. Завършва медицина в Ниш, но вместо в Сърбия, той ще практикува във Велико Търново и ще специализира пулмология в Белодробната болница.

Д-р Мартин Стефанов е от Варна, но избира Велико Търново, за да специализира "пневмо-фтизиатрични болести". Включването на двамата в колектива на общинската белодробна болница е много важно за пълноценната 24-часова грижа за пациентите, ще намали натоварването на останалите медици и ще повиши допълнително качеството на здравните услуги, свързани и с лечението и с диагностиката, посочи д-р Денчева.

От началото на седмицата към лекарския екип се е присъединил и опитният лекар д-р Емил Сергев - специалист по вътрешни болести. Очаква се своята специализация в лечебното заведение да започнат още двама млади лекари, завършили медицина в Стара Загора и във Варна.

Специализираната болница "Д-р Трейман" предлага всички необходими дейности и терапии за оптималното лечение и възстановяване на пациенти с белодробни заболявания. В ковидзоната на лечебницата са разкрити 27 легла, като към момента капацитетът им е запълнен наполовина, посочи управителят.

Болницата разполага със свободни позиции за лекари със средна лекарска заплата над 4000 лева и пълен пакет от социални придобивки, а за медици от населени места извън Велико Търново са осигурени общински жилища. Болницата е база за специализация на млади медици.

"Надявам се, по пътя по който сме тръгнали, след една година да сме болницата с най-много млади специалисти", коментира д-р Стела Денчева.
БТА