Министър Дянков: Между 3 и 4 млн. лв. са спестени с електронното преброяване
Министър Дянков: Между 3 и 4 млн. лв. са спестени с електронното преброяване / Dariknews.bg

Между 3 и 4 милиона лева са спестени с електронното преброяване, заяви във Велико Търново вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че високите резултати от електронно преброяване показват, че страната ни е готова, както за гласуване по интернет, така и за прилагането на т.нар. „електронно правителство". 

22 млн. лв. са предвидени тази година за електронно правителство. От тях 18 млн. лв. са по европейски програми. Те обаче дават възможност и за допълнително финансиране, свързано с електронните услуги, така че реално парите са два пъти повече, коментира финансовият министър.

Електронното преброяване, свързването на фискалните апарати на бензиностанциите към системата на НАП, ПАД-овете в митниците, които от 1 януари са електронни, са голям успех и показват, че българското общество е готово за този тип услуги, каза още Симеон Дянков.  

По време на визитата си във Велико Търново финансовият министър подари книга от личната си колекция на Регионалния исторически музей. Тя съдържа резултатите от преброяването на населението на Княжество България по области и околии от 1 януари 1893 година. Министър Дянков връчи книгата на директора на музея Иван Църов.

Финансовият министър сподели, че има и лична връзка с Учредителното събрание. Неговият пра-пра-прадядо Михо Минков - Гълъба е бил представител на Севлиевска околия в Учредителното събрание.