Кметът Даниел Панов обеща партньорство на Съюза на инвалидите
Кметът Даниел Панов обеща партньорство на Съюза на инвалидите / Sofia Photo Agency

Нов клуб за инвалидите в достъпна среда обеща на среща с тях  кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той дойде в залата на "Краков", за да чуе проблемите им и на място да се убеди, че клубът трудно побира желаещите да се събират и да общуват. Кметът разпореди до края на седмицата да бъде проучена възможността да се ползва общинско помещение с по- голям капацитет, където да се провеждат сбирките на представителите на организацията.

Вторият поставен въпрос беше свързан с желанието на инвалидите да участват в процеса на разработване на проекти, които имат отношение към дейностите за тях. Даниел Панов потвърди заявеното си по време на предизборната кампания желание да се консултира с техни представители по всички социални проекти, които имат отношение към работата си за хора с увреждания. "Ще се радвам на сътрудничество и партньорство с Ваши представители по всички тези проекти", заяви градоначалникът.

Да съдейства за осигуряване на достъпна среда в сградите за обществено ползване обеща още кметът Даниел Панов. Той припомни, че Регионалната библиотека и галерията имат вече рампи за инвалиди. В момента се изгражда рампа и пред Общината. Задължително трябва да са достъпни поликлиниката и болницата. Градоначалникът обеща да съдейства и за още един светофар със звукова сигнализация, какъвто преди няколко години бе поставен до кооперативния пазар в помощ на незрящите по инициатива на лайънс клуб "Велико Търново - Арбанаси",  чийто председател  Панов бе  два мандата.

Хората с увреждания, които нямат собствено МПС, но ползват услуги на приятели и познати, дори когато ползват такси до здравна или социална институцията, вече ще могат да ползват стикерите за безплатно паркиране. Новите стикери ще бъдат изработени в началото на следващата година, ще имат снимка на човека, който има право да ползва талона, както и гаранция, че може да го предоставя временно при транспортиране, когато автомобилът, който го превозва не е негова собственост.

Кметът се обърна към членовете на Управителният съвет на Общинската организация на съюза на инвалидите с призив да подготвят и внесат своите предложения при изготвяне на новата Стратегия за работа с хората с увреждания. Програмният период на сега действащата Стратегия изтича до края на годината. В разработването и изготвянето на новата Стратегия ще бъдат включени предложенията, направени от Общинската организация на Съюза на инвалидите.