Явор Божанков
Явор Божанков / netinfo
Въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството за ремонта на пътя през с.Първомайци ще внесе народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков. Причината са поредицата от сигнали на жители от селото, които те отправиха към депутата, и подготвеният от тях протест.

Състоянието на третокласния главен път II-53 Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица е изключително лошо. Зapaди гoлeмитe дyпки, кoитo ca ce oбpaзyвaли пo пътя, paзминaвaнeтo нa мecтa e нeвъзмoжнo, а инцидентите с кoли, които сe вpязвaт в oгpaди и eлeктpичecки cтълбoвe, са ежедневие. Проблемен е и мостът, който свързва Първомайци с железничарския град. Жителите на селото от години търсят решение, но не са чути от местните и централните власти. Затова те подготвят протест.
Във връзка с проблема, народният представител Явор Божанков организира среща с жителите на с.Първомайци.

Ден по-рано от общинска администрация разпространиха информация, че за пътя Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица е изготвен проект за цялостна рехабилитация, включително и на моста между Първомайци и Горна Оряховица и ще се търси финансиране по оперативна програма „Трансгранично сътрудничество България – Румъния” 2014 -2020.

Затова въпросът на народния представител към министъра ще бъде кога ще се кандидатства, какви са сроковете, колко ще продължи ремонтната дейност.
„Когато изпратя въпроса, ще го публикувам в групите за Първомайци във Фейсбук. Можете да добавите още питания към него. Когато той получи отговор от министъра, ще публикувам и него“, обеща Божанков. „Данъците и винетките си ги плащаме изцяло. Насреща ни залъгват с частичен ремонт“, заяви той.

„Протестът е направен, защото ние не искаме закърпване, а цялостен ремонт. Няма да отложим протеста, заради обещанието за частичен ремонт. Всяка година се асфалтира
частично и всеки път се отварят все по-големи дупки. Ще се обърна към всеки, който може да помогне“, заяви Валентина Григорова, организатор на протеста.

Присъстващите на срещата подчертаха и проблема с улица „Марица“, която сега поема основния трафик през селото, тъй като главната улица е непроходима. Беше направено предложение тя да стане еднопосочна - за излизане от селото.

„В средата на следващата седмица ще започне изкърпването на главния път, частично с фреза“, обясни по време на срещата кметът на селото Ясен Янков. Той потвърди, че финансиране ще се търси по програмата за трансгранично сътудничество.

По време на срещата бяха обсъдени и другите големи проблеми, свързани с околната среда, сметосъбиране и сметоизвозване, канализацията и състоянието на уличната мрежа в с.Първомайци.

Оказа се, че сметосъбирането е нередовно, а на 2-3 места вече са възникнали нерегламентирани сметища. Контейнерите за зелени отпадъци са с малък обем и не събират изхвърлените треви и листна маса, затова често гражданите оставят подобен отпадък извън препълнения кош.

За запрашеността в селото говориха някои от жителите. Други се оплакаха, че канализацията връща мръсна вода в дворовете им, когато реката прелее.