Двама великотърновци са част от втория випуск на престижния „Институт за политика”
Двама великотърновци са част от втория випуск на престижния „Институт за политика” / netinfo
Програмата за обучение на бъдещи политически лидери се базира на школите във Франция, Великобритания и САЩ
Историкът Емил Врежаков и юристът Гергана Цвяткова представят Велико Търново във втори випуск по програмата „Политически лидери“ на "Институт за политика". Емил Врежаков е част от ръководството на Младежи ГЕРБ – Велико Търново, а Гергана Цвяткова е член на младежката структура.

Обучението на бъдещите политически лидери започна в края на октомври в Пловдив. Курсът ще се проведе в общо пет модула по седем дни, които ще се състоят през месец в различни български градове.

Именно Емил Врежаков стана кръстник на втория випуск на Института за политика, предлагайки за патрон на курса да бъде избран епископ Константин Преславски. След обширни дебати предложението беше прието с консенсус от курсистите. „Целта беше да демонстрираме приемственост с първия випуск, който е избрал името „Паисий Хилендарски”.
 

Двама великотърновци са част от втория випуск на престижния Институт за политика
netinfo

Избирайки отново значима историческа личност, показахме устойчивост и зачитане на традицията, която ще предадем на следващия випуск на Института”,  обясни Емил Врежаков. Мотивите за избора на българския духовник, ученик на Светите братя Кирил и Методий, са свързани със създаването на Кирилицата и разпространението на славянската писменост.

„Константин Преславски е олицетворение, както на национална гордост, така и на световния принос на Българската книжовна школа за разпространяването на Кирилицата сред десетки народи“, посочи младият историк Врежаков, който припомня, че днес на тази азбука пишат над 300 милиона души, а Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз.

Гост при откриването на обучителния курс на випуск „Константин Преславски“ беше Георг Георгиев, заместник-външен министър и национален председател на Младежи – ГЕРБ. Самият той е част от първия випуск на Института за политика. Георг Георгиев бе категоричен, че ГЕРБ е единствената партия, която разкрива реални възможности пред младите хора.

Гост-лекторът Радослав Точев, съветник на премиера Бойко Борисов в първия му мандат и бивш генерален консул в Ню Йорк, запозна участниците с историята на политическите идеи. Лекции в областта на политическото лидерство изнесоха проф. Антоанета Христова и гл. ас. д-р Илина Начева. Инж. Николай Вълев, представи темата „Религия и политика”, с акцент на сигурността и възхода на политическия ислям. Доц. д-р Николай Младенов представи възможностите за изграждане на устойчиви политики в сферата на здравеопазването.
 

Двама великотърновци са част от втория випуск на престижния Институт за политика
netinfo


По време на практическите занимания, курсистите, сред които бяха привърженици на различни политически идеи, обсъдиха методи за създаване на по-добра среда за реализация на младите лекари и абсолвентите, завършващи медицина в България. Медийната среда и предизвикателствата пред независимостта на медиите бяха обсъдени по време на лекцията по медийно поведение на журналиста Ивайло Везенков.

Емил Врежаков оценява обучението като полезно и необходимо, тъй като то развива специфичните умения на всеки от участниците. Така се дава силен начален старт на бъдещите лидери, чиито иначе различни възгледи намират обща цел – да водят държавата към просперитет.

Институтът за политика работи в партньорство с Българска академия на науките и Института за изучаване на населението и човека при БАН. Негови съоснователи са проф. Антоанета Христова и журналистът и ексдепутат Калина Крумова. Основните задачи на Института са да подпомага изграждането на нови лидери и да съдейства за демократичната промяна в българското общество чрез разширяване на политическото знание, гражданската и управленска култура.

Програмата е създадена в отговор на нуждата от отговорни, образовани и гъвкави лидери. Целта на курса е да предложи елитно национално обучение на бъдещата политическа класа, така че освен теоретични познания, бъдещите държавници да имат и практически умения да управляват.

Програмата е конструирана на базата на школите за образование на политици във Франция, Великобритания и САЩ, със силен акцент върху практиката. Подобни школи дават качествена образователна подготовка на млади кадри, които впоследствие да сформират бъдещия управленски елит. Тези хора ще бъдат подготвени да взимат решения на местно, национално и международно ниво, които са от особена значимост за държавата и нацията.