Доброволчески ромски служби ще има по селата
Доброволчески ромски служби ще има по селата / netinfo

Доброволчески ромски служби ще бъдат изградени в няколко села на Великотърновска област, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерентност “Амалипе”. Службите трябва да доведат до по-добра вътрешна организация на ромските общности. Във всяко село ще има организатор, който ще помага за по-добрата информираност на ромите и за по-лесния им достъп до услуги и институции.


Преди ромската Нова Година – Василица, председателят на Център Амалипе Диан Колев съобщи, че по данни от преброяването от 2001 година ромите в региона са 7000 души. Всъщност по неофициални данни те са 22 000. Разминаване в цифрите има, защото голяма част от ромите са турскоезични, т.н. миллет, и се самопрезелят като турци, обясни председателят на Център “Амалипе” Диян Колев.

Друга част са влашкоезични, т.н рудари или още копанари, и при преброяване се самоопределят като власи или като други. В момента в страната има 200 училища, в които се изучава СИП ромски фолклор. Този предмет изучават 5 000 ученици. Преподаватели са начални учители и учители по история, български език и музика.

Първите учебници за този училищен предмет са написани и издадени от център “Амалипе”. От две години ги издава Министерството на образованието, като тази година са отпечатани 5 000 помагала. Те са предназначени за две възрастови групи – от първи до пети клас и от пети до осми. Във великотърновски регион СИП ромски фолклор изучавт 600 деца в 21 училища, предимно в общините В. Търново, Горна Оряховица, Стражица и Златарица.


Диан Колев допълни, че все още е твърде малък процента на ромите, които достигат до висшите училища. Последните данни посочват, че едва 0, 017 процента от ромите кандидатстват в университетите.
Все пак най- предпочитани от ромите са специалностите публична администрация, педагогика, право, философия и история.