къщата с маймунката
къщата с маймунката / netinfo
На 20.03.2017 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ се проведоха традиционните Мартенски четения на великотърновския клон на Съюза на учените в България. И тази година научният форум е посветен на Празника на Велико Търново и е включен в празничната програма. Конференцията беше открита от председателя на великотърновската организация проф. Петко Ст. Петков, който отбеляза, че проявите на великотърновските учени през 2017 г. (мартенските и майските четения) са посветени на две годишнини: 180 г. от рождението на Васил Левски и 140 г. от началото на Освободителната война и от освобождението на В. Търново през 1877 г.

Бяха изнесени доклади от различни научни области: „Другият прочит на тероризма“ (проф. Михаил Харалампиев), „Моралът в икономиката“ (проф. Добринка Златева), „100 години от смъртта на Борис Дрангов“ (доц. Марко Златев), „Трапезица и еврейското местообитаване през столично Търново“ (доц. Мирко Робов), „Оръжията на Ботевата чета 1876“ (Христо Нурков) и други. Докладите от мартенските и майските научни форуми се издават всяка година в общ том.

След дискусията председателят на Великотърновския клон на СУБ връчи дипломи и членски карти на новоприетите членове на СУБ.
По случай Празника на В. Търново в Дома на учения („Къщата с маймунката“) на 22 март се открива изложбата „Между Бога и хората“, показваща резултатите от успешен проект за дигитализация и паспортизиране на уникални български камбани.