Директорът на дома за деца в Балван подаде оставка
Директорът на дома за деца в Балван подаде оставка / netinfo

Директорът на дома за деца в село Балван Петър Пацев е подал оставка, потвърди пред Дарик самият той. Оставката е депозирана при кмета на общината и в момента тече едномесечното й предизвестие.

Противоречията в нормативната база, която регламентира функциите и дейността на домовете за деца, е основният мотив да подам оставка, коментира Петър Пацев.

Твърде много деца, малко на брой персонал, който да се грижи за тях, ниските заплати в тази сфера и остарялата материална база създават напрежение и много проблеми не само в дома в Балван, но и в повечето такива социални заведения в страната, смята Петър Пацев.

Домът в Балван стана обект на обществено внимание преди няколко дни след излъчен по национална телевизия репортаж, в който се твърдеше за блудствени действия, извършвани от възпитател. Петър Пацев отрече оставката му да е свързана с излъчения материал и отново категорично изрази становище, че репортажът е тенденциозен и отразява изкривено действителността в дома.

В момента в дома в Балван има 60 деца на възраст от 3 до 20 години. 16 от настанените имат умствена недостатъчност. Има деца с противообществени прояви и жертви на трафик, както и младежи с физически увреждания. За децата се грижат 10 специалисти и помощен персонал.

Подалият оставка директор ръководи дома от осем години.