/ netinfo
Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините България /НСОРБ/ Даниел Панов участва в 130-а пленарна сесия на Комитета на регионите на Европейския съюз, която се провежда в Брюксел.

Панов, повече от 50 председатели на асоциации на местните власти от редица държави и високопоставени лидери на европейските градове дебатираха по основните политики за бъдещето на Стария континент.

Даниел Панов призова за насърчаване на екопроектите на градовете в Брюксел

В изказването си кметът на Велико Търново посочи, че Европейският съюз е успешна инициатива в световен мащаб, а хората от европейските държави намират сигурност, стабилност и просперитет.

Той подчерта и необходимостта от сближаване на регионите както по отношение на развитието, жизнения стандарт и икономиката, така и за транспортната свързаност, качеството на околната среда.

Панов изнесе данни, според които някои региони на Европа са десет пъти по-бедни от други акцентира, че това е неравенство, което трябва да бъде преодоляно. Обсъдени бяха и мерки за преодоляване на младежката безработица и за интеграцията на имигрантите.

Даниел Панов представя българските местни власти в дебати за бъдещето на Европа

Тези държави, които все още не членуват в ЕС, че имат безусловна подкрепа за укрепването на публичните си администрации и икономическо си развитие“, коментира Панов.

По време на изказването си кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ благодари на Комитета на регионите за срещите на високо ниво, организирани в София в началото на миналия месец в рамките на българското европредседателство.

Тогава бе и първото публично обсъждане на новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. С 8% повече са предвидените за България средства за кохезия в следващия програмен период – 2021-2027 г.

Даниел Панов посрещна дипломатическия корпус на Румъния (СНИМКИ)

В Брюксел Даниел Панов участва и в кръглата маса „Устойчива Европа: Промяна на климата и адаптация“. Той апелира за насърчаване на екопроектите на градовете, насочени към опазване на околната среда.

По думите му, местните власти трябва да имат достъп до по-голям ресурс за инвестиционните си намерения за интегрирани (еко) транспортни решения, за възстановяване и активно ползване на обществени зелени зони, за иновативни решения в областта на рециклирането и управлението на отпадъците, за насърчаване на т.нар. кръгова икономика и обществените сгради с нулеви емисии. „Всяка инвестицията в овладяване на климатичните промени е инвестиция в бъдещето на нашите общества“, подчерта Даниел Панов.