Бойци се обединяват във Федерация, искат лиценз и финансиране от държавата
Бойци се обединяват във Федерация, искат лиценз и финансиране от държавата / Дарик нюз

Представители на 45 клуба по силови спортове се събраха във Велико Търново, за да се обединят и да направят първата крачка по учредяване на Федерация по ММА (Смесените бойни изкуства). Вчера спортистите разгледаха проекто-устав и правила, по които ще работи тя, а учредителното събрание ще бъде в края на другата седмица в София.

Сред събралите се в старопрестолния град бяха ред изявени бойци като Станислав Недков- Стъки, близнаците Росен и Румен Димитрови, Пламен Петров, Христо Христов, Борислав Иглев, Камен Георгиев, Камен Петров. А от клубовете участие взеха
представители на „Десант”, Варна, „Скорпион“, В. Търново, „Цербер“, Хасково, „Анаконда“, Сливен, „Риъл пейн“, София, „Респект“, Русе и „Бошидо“, Ямбол. На срещата присъства и журналистът Николай Бареков, който е почитател на този вид спортове. Според него обединението трябва да стане най- скоро, защото само така ще може тази година да вземе лиценз и да бъде финансирано в следващия бюджет на държавата.

„Срамота е най- масовият спорт да няма правила, по които да работи и да не е обединен. Нашата идея е да изготвим бюджет на федерацията, тя да си има спортно – технически календар, да подпише договори за права”, каза Николай Бареков. По думите му този спорт трябва да влезе и в армията, и в образованието, а в НСА да бъдат подготвени спортни педагози по ММА, които след това да се заемат и с подрастващите. Николай Бареков и Стъки обясниха, че не става дума за безсмислен бой, а ред от правила, които възпитават на отговорност, дисциплина и мъжка красота. Според тях това е един от най-древните спортове, с който са калявани мъжете в древна Спарта и допълниха, че сред практикуващите го няма нито един наркоман и пияница - най-малкото, защото при него се изисква пълна концентрация.

ММА има своето държавно признание в страни като Полша, Италия, Бразилия. В Русия дори смесените бойни изкуства се радват на държавна подкрепа и са прилагани в специализирано обучение на военни. След изготвяне на устав и правно оформяне на документите ММА- Федерацията ще бъде и официално представена пред обществеността.

По време на форума бяха дадени и подробности за предстоящото на 19 октомври събитие, което ще се проведе в столичната зала „Арена-Армеец“, От сутринта до вечерта София ще бъде домакин на състезания по жиу-житцу, граплинг, муай-тай, културизъм, бикини фитнес, стронг фит и други силови дисциплини. Кулминацията ще бъде вечерта, когато българският ММА боец Георги Валентинов ще се изправи срещу аржентиския талант Рони Александър.