Новата техника
Новата техника / Община Генерал Тошево
През 2017 г. извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката в област Велико Търново са 380.8 млн. лв. и в сравнение с предходната 2016 година нарастват с 5.6%.

Икономически дейности по сектори (КИД-2008): 
А - Селско, горско и рибно стопанство
B, C, D, E - Добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване
F - Строителство
G, H, I - Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство
L - Операции с недвижими имоти
М, N - Професионални дейности и научни изследвания; Административни и спомагателни дейности
J, K, O, P, Q, R, S - Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения; Финансови и застрахователни дейности; Държавно управление; Образование; Хуманно здравеопазване и социална дейност; Култура, спорт и развлечения; Други услуги

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - 118.8 млн. лв., и в сектора на услугите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“ - 104.4 млн. лева. През 2017 г. тези сектори заедно формират 58.6% от общия обем разходи за ДМА в областта. 
През 2017 г. няма промяна в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Най-голям относителен дял от общия обем инвестиции в ДМА имат разходите за машини, производствено оборудване и апаратура - 31.1% и за сгради, строителни съоръжения и конструкции - 27.4%. 

В сравнение с предходната година относителният дял на вложените средства за закупуване на транспортни средства нарастват с 2.8 процентни пункта, а за сгради, строителни съоръжения и конструкции - с 0.9 пункта. Същевременно направените инвестиции за машини, производствено оборудване и апаратура намаляват с 1.8 процентни пункта, тези за  земя - с 1.6 пункта и за други разходи - с 0.3 пункта.

Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Велико Търново - 172.0 млн. лв. или 45.2% от общите разходи за областта. Следват общините Свищов и Горна Оряховица, съответно с 17.8 и 14.5%.