Деца от Роман.
Деца от Роман. / РИОСВ - Враца

564 са  санкционираните  семейства  поради допуснати неизвинени отсъствия на децата им през първо тримесечие на 2017 година. Това каза пред журналисти в старата столица юрисконсултът от Дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново Ивайло Деев. Той поясни, че 139 семейства са от Дирекция „Социално подпомагане“-Свищов, 118 са от ДСП-Велико Търново, 110 – ДСП „Павликени“, 85 – ДСП-Горна Оряховица, 67 – ДСП-Стражица, 45 – ДСП-Елена.

„630 са санкционираните семейства, на които децата им имат 5 или повече неизвинени семейства. Най-голям е броят им отново в ДСП-Свищов – 152 семейства. 53 семейства са санкционирани за 3 или повече отсъствия на децата им в предучилищна възраст, също 53 за  деца в предучилищна възраст с 3 или повече отсъствия по неуважителни причини“, каза Ивайло Деев. Той допълни, че децата, на които е отказано отпускането на месечна помощ по чл.7 от ЗСПД, са 5. По думите му месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се отпускат въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика. Той уточни, че месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се предоставят в пари или под формата на социални инвестиции на семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година /400 лв. за 2017 год./, но не по-малък от предходната година.

„Детето не трябва да е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца, редовно посещава подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние и да живее постоянно в страната. Размерът на помощта по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, като този размер за 2017 година за семейство с едно дете е- 37 лв., за семейство с две деца - 85 лв., за семейство с три деца - 130 лв., за семейство с четири деца - 140 лв., като за всяко следващо дете в семейството
помощта за семейството расте с 20 лв., за отглеждане на близнаци по чл. 7, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца е 75 лв. При определяне на средномесечния доход по чл. 7, ал. 1 ЗСПД се вземат предвид всички ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средно образование, но не повече от навършване на 20-годишна възраст, които се отглеждат в семейството (родени, осиновени, припознати, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак) към момента на пораждане на правото", обясни Ивайло Деев. 

Юрисконсултът отбеляза, че изплащането на месечните помощи на учениците се прекратява от началото на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за получаването им. Деев уточни, че молба-декларация за месечни помощи по чл. 17 се подава на всеки 12 месеца. „Директорът на училището ежемесечно изпраща на Регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянен адрес на родителите справка по образец съгласно приложение № 4 за всеки ученик, отсъствал през съответния месец 5 учебни часа, за които няма уважителни причини. Директорът на детската градина или училището, в които има подготвителни групи за задължителна предучилищна подготовка, ежемесечно изпраща на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянен адрес на родителите справка по образец съгласно приложение № 8 за всяко дете, отсъствало през съответния месец повече от 3 дни, за които няма уважителни причини“, каза Ивайло Деев. Той уточни, че справката се изпраща за периода 15 септември - 31 май. „Справките се изпращат до 5-то число на следващия месец по електронен път и на хартиен носител и се препраща в срок до 3 дни на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите. Помощта по чл. 7, ал. 1 и 2 ЗСПД се спира със заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице за месеца, посочен в справката, и се възобновява от следващия месец, когато основанието за спиране не е налице. В случаите на преместване на ученик по време на учебната година директорът на приемащото училище изпраща справка по образец за записания ученик съгласно приложение № 5 на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянен адрес на родителите в 14-дневен срок от записването. Регионална дирекция за социално подпомагане изпраща в срок 3 дни справката на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите“, каза Ивайло Деев.

Той обясни, че в случаите на преместване на дете от подготвителна група за задължителна предучилищна подготовка през периода 15 септември - 31 май, директорът на приемащата детска градина или училище изпраща справка по образец за записаното дете съгласно приложение № 9 на регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянен адрес на родителите в 14-дневен срок от записването. Регионалната дирекция за социално подпомагане изпраща в срок 3 дни справката на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите.